Shiatsu - kokoro


”Shiatsu no kokoro, haha no kokoro.

Oseba inochino, inochi (seimi) no izumi waku.”

 

”Shiatsun sydän on kuin äidin rakkaus.

Ihmiskehoa painamalla pulppuaa elämänvirta”

 

~Tokujiro Namikoshi~

Shiatsun kehittäjä


Kokoro 心 on japanilainen sana, joka usein käännetään sanalla ”sydän”. Tällä sanalla on kuitenkin laajempi ja syvempi merkitys kuin fyysinen sydän, josta yleensä käytetään sanaa shinzou 心臓. Kokoro ilmaisee ihmisen sydäntä, mieltä ja henkeä yhdessä. Sen merkitys on suurempi kokonaisuutena kuin yksittäisinä osina. Suomenkielinen sana ”sisu” voisi olla verrattavissa kokoroon. Sisu merkitsee muutakin kuin rohkeutta ja vahvuutta. Se ilmaisee myös tunnetta, tahtoa ja mielentilaa. Sisällöltään sisu sen sijaan voisi olla samankaltainen Haran 腹 kanssa, hiljaista sanoittamatonta elämänvoimaa.

Kokoro on ilmaisu ja kokemus sydämestä, mielestä ja hengestä olemassa ja tapahtumassa samanaikaisesti sisällämme. Yhden osion tasapainottomuus johtaa myös muiden osioiden tasapainon hälvenemiseen ja kokonaisuuden katoamiseen. Ihminen, jolla puolestaan on vahva kokoro, näyttäytyy hyvin tasapainoisena ja keskittyneenä. Hänen suhtautumisensa ulkomaailmaan on heijastuma hänen sisäisestä maailmastaan. Hän elää rauhassa maailman ja itsensä kanssa.

Kokoro ei ole kuitenkaan jotain mitä voi oppia. Se on jotain mikä on jo olemassa jokaisen sisällä, sisäisenä voimana. Vaatii kuitenkin harjoittamista, rohkeutta, luottamusta ja kärsivällisyyttä, jotta tavoittaa sydämen, mielen ja hengen sisällään yht’ aikaisesti. Lisää harjoittamista vaaditaan näyttääkseen ne myös ulkomaailmalle.

Shiatsuhoitajina ja -terapeutteina voimme harjoittaa yhteyttämme omaan kokoroomme. Voimme harjoittaa sydäntä, mieltä ja henkeä:

Sydän

Harjoita sydämellisyyttä ja ymmärrystä itseäsi ja muita kohtaan.

Kuuntele erilaisia näkemyksiä kiirehtimättä arvioimaan tai tuomitsemaan niitä omasta tarinastasi käsin.

Mieli

Harjoita tietoista tietoisuutta niin omien kuin muidenkin mielten kanssa.

Löydä elämän uteliaisuus ja oppimisen ilo mukavuusalueesi ulkopuoleltakin.

Henki

Harjoita tietoista irtipäästämistä tunteista, ajatuksista, uskomuksista, tavoista ja asioista, jotka eivät tue sinua hyvin.

Pyri luomaan harmoninen, iloitseva ja soljuva elämäntapa ja -rytmi.

Kun oivallamme kokoron ja sen merkityksen ihmisen hyvinvoinnille shiatsun harjoittajina, voimme kohdata myös asiakkaitamme kokonaisvaltaisemmin. Näin teemme heillekin tilaa löytää yhteys omaan kokoroon. Hoidettavan keho tyyntyy, hengitys syvenee ja hänestä tulee kokonainen tunteva olento. Usein shiatsu-asiakas onkin hoidon jälkeen hieman hämmentynyt eikä osaa kuvailla kokemaansa. Silloin hän on tavoittanut jotain minkä voi vain tuntea.

 

 

”Mitä on kokoro?

Se voi tuntua kuin tuulen ääni männyissä.

Se ei voi olla näkyvä.

Sen voi ainoastaan tuntea.”

 

~Betty Matsumoto~

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Kuin maanvyöry luolansuulla
Shiatsu - kosketuksen voima

Related Posts